Koffiezaak Barrevoets: Fris, bewust en een cappuccino

Koffiezaak Barrevoets: Fris, bewust en een cappuccino

Een écht goed bakkie pleur, waar vind je dat? Nou gewoon, bij Barrevoets in de Kleine Kerkstraat! Beste vrienden Jan Willem Schoot en Ralph Pol, die je misschien kent van Dr. Watson en Spinoza, schenken hier sinds 2014 de beste koffie die je je maar kunt wensen. In 2019 is Barrevoets zelfs verkozen tot beste koffiezaak van de gemeente Leeuwarden! Tijd voor een goed gesprek met Jan Willem, uiteraard onder het genot van een heerlijke cappuccino.


Sinds 2014 is Barrevoets terug te vinden in de Kleine Kerkstraat, nadat beide heren een koffiezaak overnamen. Aan het aanbod hebben ze vervolgens een lunch en een gezellige borrel toegevoegd. Nu staat Barrevoets bekend om de kwaliteit en het feit dat zoveel mogelijk huisgemaakt is. Zo zit je smoothie vol met biologische ingrediënten en draait de oven de hele dag, waardoor je altijd lekker vers en knapperig brood hebt. “Dat proberen we met veel enthousiasme en passie om een relaxte sfeer neer te zetten”, vertelt Jan Willem. “Zo kunnen gasten lekker genieten.”


De Rolls Royce onder de koffiezetapparaten

Dat genieten zit trouwens meer dan goed: in de keuken staat een koffiezetapparaat van het merk ‘Kees van der Westen’, of zoals Jan Willem het noemt: “De Rolls Royce onder de koffiezetapparaten. Daar kun je gewoon een klein autootje voor kopen. Er komen mensen speciaal voor het apparaat naar ons toe. We hebben dan ook de kennis en ingrediënten in huis voor het beste kopje koffie.” Heb je haast? Dan kun je je drankje ook gewoon afhalen. Voor twee euro is Barrevoets een van de goedkoopste plekken om een kwalitatief hoogwaardig kopje koffie te kunnen afhalen, wat ideaal is voor de vele dagjesmensen en mensen die in de buurt werken en wonen.


Naast een goede lunch of koffie, verzorgt Barrevoets ook catering. “We zijn de hoofdleverancier voor de gemeente Leeuwarden. Daarnaast verzorgen we ook catering voor grote partijen of groepen van negenhonderd man, zoals grote projecten voor bedrijven of kerstborrels. We regelen alles zelf: van thema tot aankleding en zelfs de muziek. Van elk feestje maken we iets creatiefs en persoonlijks.”


De schouders eronder

Voor ondernemers met drie horecazaken is de coronacrisis natuurlijk extra lastig, nu horeca een lange tijd dicht moet tijdens de tweede lockdown. Ook Jan Willem merkt dit. “Tijdens de eerste lockdown hadden we allemaal het gevoel dat we eventjes dicht moeten, maar samen zetten we de schouders eronder en maken we er het beste van. Wanneer je dan weer open mag, is het voor ondernemers heel vreemd om te zien dat mensen rustig op vakantie gaan en de scholen weer open gaan. De horeca is altijd een zeer gecontroleerde omgeving geweest, met name het restaurantgedeelte. Op een avond ga je misschien een keer naar het toilet en verder blijf je zitten.”


“Je ziet gewoon dat het verplaatsen effect heeft gehad op de toenemende cijfers. Het is heel jammer dat je als horeca vooraan staat en als schuldige wordt aangewezen voor de stijging van dat cijfer. Ik snap dat er een aantal horecabedrijven is, ook hier in de stad, die met de pet hebben gegooid naar de maatregelen. Daar heb ik tenenkrommend naar gekeken maar het neemt niet weg dat er maar een héél klein deel van de besmettingen in de horeca heeft plaatsgevonden.”


Zondebok van de samenleving

Volgens Jan Willem werkten ook de eerder aangekondigde maatregelen, zoals een sluitingstijd om tien uur ‘s avonds, niet goed. “We zagen al meteen dat er om kwart voor tien werd vergaderd over bij wie er hierna werd afgesproken. Je haalt mensen uit een gecontroleerde omgeving. De politiek heeft het virus in de kaart gespeeld. Als ik nu, tijdens een persconferentie, hoor dat er scenario’s worden doorgerekend vraag ik mij af wat er in de afgelopen tijd is gebeurt. Een hele branche is dichtgegooid. Waar we tijdens de eerste lockdown nog het gevoel van saamhorigheid hadden, voelen we nu verontwaardiging en hebben we het gevoel dat we de zondebok van de samenleving worden.”


Ons eigen normaal

“Ik denk dat je naast duidelijkheid geven ook verplicht bent om een stip aan de horizon aan te kondigen. Je hoeft niet vast te stellen wanneer dat is, maar je kunt bijvoorbeeld ook zeggen dat er een vaccin komt! We hebben geen boodschap van wanhoop nodig, maar een van zekerheid en houvast. Dat we geen verschrikkelijk nieuw normaal krijgen, maar vanaf die datum bestaat ons eigen normaal weer.”


“Zo’n situatie als de coronacrisis levert ook weer wat op. We hebben enorm veel zin om opnieuw gasten te ontvangen”


December is voor de horeca natuurlijk een goede maand, met alle feestdagen en gezinnen en mensen die uit eten gaan. Dit artikel is geschreven in oktober. Weet Jan Willem al waar hij aan toe is? “Nee, geen idee, maar dat weten we sinds maart al niet meer”, biecht hij op. “Waar ik mijn verhaal mee begon is dat je als ondernemer een langetermijnvisie hebt. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze zaken binnen deze stap en het toekomstbeeld passen, maar zoals gezegd: we moeten wel door een heel zure appel heen bijten. Zo’n situatie als de coronacrisis levert ook weer wat op. We hebben enorm veel zin om opnieuw gasten te ontvangen, nieuwe dingen te doen en de nieuwe gerechten op de menukaarten te laten proeven aan onze gasten. Dat is het verhaal en daar heb ik super veel zin in.”


Kleine Kerkstraat 41, 8911 DL Leeuwarden
058 843 7243 | barrevoets.com

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *