Fryske dúmkes ijs, de specialiteit van banketbakkerij Nijstad

Fryske dúmkes ijs, de specialiteit van banketbakkerij Nijstad

Samen met haar man runt Marjan Wezeman Banketbakkerij Nijstad op de Schrans. Marjan werkt in de winkel en houdt zich bezig met de administratie en haar man is de banketbakker die al deze heerlijkheden eigenhandig bereidt. Als je de Facebookpagina van de banketbakkerij bekijkt, loopt het water je in de mond bij het zien van al het lekkers dat hier gepresenteerd wordt. De winkel hoefde niet dicht tijdens de coronacrisis. Aangepaste openingstijden waren dan ook niet nodig.

In de eerste twee weken van de lockdown was het advies om vooral binnen te blijven en was het rustig op straat en in de winkel, maar daarna trok de klandizie gelukkig weer aan. Er mogen in verband met de anderhalve meter afstand maximaal drie klanten tegelijk in de overzichtelijke winkel en dat gaat prima. Handenwassen staat in de winkel en de bakkerij hoog in het vaandel en dat doen de medewerkers dan ook de hele dag door.

 ‘Ook in deze tijd weten klanten ons gelukkig te vinden. We merken dat mensen er behoefte aan hebben om af en toe iets feestelijks te halen, voor zichzelf of voor anderen. Nu met de coronacrisis worden er soms tien gebakjes besteld, die we dan op verzoek van de klant in vijf doosjes inpakken. Zo kunnen ze dan een rondje maken langs familieleden en daar een doosje op de stoep zetten, zodat ze toch iemand kunnen verrassen met iets lekkers.’

Naast de verkoop in de banketbakkerij en de ijswinkel leveren ze normaal gesproken ook aan het ziekenhuis en aan een aantal horecazaken. Deze zaken zijn nu nog steeds noodgedwongen dicht. ‘Het is heel naar voor al die horecazaken die nog steeds gesloten moeten blijven, want je krijgt dan wel compensatie, maar niet voor alles. Alle standaardrekeningen blijven immers ook gewoon komen. De horeca is niet onze hoofdomzet, maar er zijn ook bakkers die voor tachtig procent aan horecazaken leveren en die hebben het nu ook heel zwaar.’

Het is het derde seizoen dat ze hun echte banketbakkersijs verkopen. Het ijs wordt door haar man zelf bereid met verse ingrediënten. ‘Heel populair is onze specialiteit, het enige echte Fryske dúmkes ijs. In totaal kun je kiezen uit zestien verschillende smaken ijs en zo kun je genieten van smaken als hazelnoot, pistache, koffie, passie-mango, bramen en nog veel meer. Ideaal is dat mensen de auto voor de deur kunnen parkeren. Dat maakt het nog gemakkelijker om even een ijsje te eten of mee te nemen.’

‘Ik hoop voor de horeca dat hun zaken straks weer volop kunnen draaien. Daarnaast hoop ik natuurlijk dat klanten ons ook deze zomer weten te vinden voor banket en ijs.’

Gerelateerde artikelen

Laat uw gedachte achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *